25 April 2011

Bersama Selamanya

 17 komen


Dalam sedor xsedor udah 15 tahon kompilasi komik ni tersimpan dalam Kutub Khanah teman! Yeaarrgghh!!!   N xkesah le kalo ditakdirkan seabad sekalipon, teman sudi dan bangge menyimpan karya agung kartunis Gayour ini. :)

Bagi kebanyakan adik-adik yang dilahirkan selepeh tahun 2000 tidak mengenal malah mengetahui kewujudan komik ini tapi percaye la, komik ni antare kegilaan remaja-remuji rockers ketika itu! Dari komik ni la kami mengenal Aces High, All Guns Blazing, You Can't Bring Me Down, Number 1, Heaven and Hell, dan banyak lagi kerana Gayour selalu "menyelitkan" lagu-lagu ini dalam kartunnya.

Malah, menulis tajuk-tajuk lagu ni pon udah meghemang bulu rome dibuatnye kekekekek!



Koleksi pertama BS diterbitkan tahon 1996. Dimane hero citer ni Amar pulang dari Amereka di lapangan terbang Subang (KLIA taim ni tengah turap jalan lagi gamaknye kekekekek. Disambut oleh keluarga dan 2 adik kembornye Lin & Ain. Apak Amar pakei pajero (zaman tuh kire tahap D.O la kalo pakei pajero nie keh keh keh)


Dipendekkan cheghiter Amar sepulangnye dari obersi melepak di warung burger kawan-kawan lamenye (Dollah yg pakei key tuh, Din Seget yg pakei topi, Mat Tepet yg palen hudoh hahahaha) Gambor kiri skali tuh le 1st scene Amar dan kengkawan kenal dengan Norsuhailin (Lin) yang mintak tulong Din n co arah ke pejabat tempat die dapat kojer (Megatech name opis Lin xsilap teman). Last2 sebab semua sebok handle stall burger si Amar le kene antorkan. Feeewiiiitttttt!!!!!!

Ditakdirkan langit xselalu cerah, bulan xselalu purnama. Lin ni bekeh awek Joe, seoghang samseng jalanan (tapi xpeghonah buat aksi2 gile mcm mat-mat rempit sepastik era moden skaghang nie) Ya! Joe beli motor besor, modified, tapi xpeghonah race di siang-siang buta, menyusahkan pengguna jalan raya yang lain! At least sepanjang pengamatan gua dlm komik ni memang inilah yg Gayour tunjukkan! Hahaha! Sebaik dapat tau Lin berkawan baek dengan Amar n co. si Joe memakse Amar untok race 1 to 1 dengan Amar. Kesabaran Amar terchabor dan pertarungan berlangsung! Kloongggg!!! Kloongggg!!! Kloongggg!!! 



2 page ni teman xnak komen. Kome tenguk je le. Lagu Manowar, Number One dijadikan ala2 background song oleh Gayour. Rasenye sebab banyak bahan macam ni le imajinasi remaja-remaja zaman tuh berkembang dengan baek kut keh keh keh. Saksikan juge betapa badutnya Mat Tepet dengan aksi dan dialog pemecah perut beliau! Hampeh lu Gayour! Senak perot kalo ngenangkan Mat Tepet ni!


Koleksi kedua BS ditamatkan dengan insiden konfrontasi dari abg Joe yang membelakangi Joe. Joe dituduh xgentleman dan memalukan kumpulannya. Sambungannya ade dlm siri Ujang cuma xdibukukan. Dan hingga jilid ketiga dikeluorkan, bior le teman menyimpannye umpame hajat tak kesampaian...



17 comments:

  1. Perrggghhh...Bersama Selamanya tuh!!!

    Antara ceta yg terBEST jaman remaja ku. tabik ko la sbb still simpan & ada lg buku/komik/majalah nih...

    BalasPadam
  2. Gayour dan Aie antara kartun tempatan yg teman minat bebenor.Strok demer ni memang ade trademark tersendiri.

    Moga miker gembira melihat kembali helaian memori retro, antara komik tempatan yang patut diangkat lagi martabatnye :)

    BalasPadam
  3. terima kasih teman ucapkan.

    bersama selamanya
    gayour

    BalasPadam
  4. as salam...nk jual x komik ni?hurm...

    kalau ada dan nk jual...

    sms no saya... 0122771995 thanks..

    BalasPadam
  5. @Anonymous
    Waalaikumusalam.

    Maaf belum ade terlintas lagi nak menjual karya "agung" Gayour ini :)

    BalasPadam
  6. bersama selamanya 2 tergantung je ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xtergantung cuma jilid ke 3 (penamat) tak pernah dicetak oleh syarikat MOY (pemilik Ujang)

      Padam
  7. Sy juga berminat nk dapatkan bersama selamanya vol 1..kalau ada, 0124414731..

    BalasPadam
  8. Salam bro. sy minat sgt ngan komik bersama selamanya.tp ad vol 1 je ble x klu minta tlg copy untuk vol 2 & 3?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wassalam. Komik ni xde vol ke 3. Puncanya kartunis Gayour dah keluor dari MOY Production mase tu. Setau teman hakmilik kartun akan tetap pada sharekat n bukan pada kartun (kes Ujang n Aie) namun bagi kes Gayour koleksi beliau tidak pulak disambung cetak.

      Nak fotokopi nanti teman tanya empunya badan sebab ini karya dia, elok kita mohon kebenaran dulu.

      Tq kerna sudi singgah blog picisan ni hehe :)

      Padam
  9. bro nak jual x kdua2 komik ni... lau nk jual msj or call sy bro..
    017-3998380

    BalasPadam
  10. Kalau dibenarkan...teman pun nak.jugak ye yob..

    BalasPadam
  11. Klau boleh saya pun nk jgk...
    Dh lama mencari...

    BalasPadam
  12. bro, kek mano den nak cari lagi komik bsersamo selamonyo tu? peminat tegar ni walau dah jadi bapak budak dah den ni
    (cheq ni org penang, saja try berangan jadi orang nogori plak)

    BalasPadam
    Balasan
    1. As-Salam tuan. Baru2 ini MOY (syarikat penerbitan Ujang & Apo?) dah tutup. Namun ade berita gembira disebaliknya kerana demer dh melantik bekazon sebagai pengedar tunggal koleksi2 kartun yang pernah tersior dalam kedua2 majalah berkenaan.

      Baru2 ni ada diiklankan bahawa koleksi lengkap Bersama Selamanya akan dikeluarkan. Dan tuan buleh memesannya di url http://www.bekazon.com
      tempahan dah dibuka, buat pembayaran, insyaallah bulan 1 tahun depan demer pos.

      Teman sendighipon teruja ni! Hehehehe

      Padam

Kerane komen komer benor-benor berharge. Cer komen.. Cer komen..

Komen bergambor juge buleh dimasukkan dengan tagging berikut:
[image width="XXXpx" height="XXXpx" src="URL GAMBOR"/]